Onze studie loopt ten einde: meld je aan voor 25 oktober 2023.
Er bestaan zoveel talen, hoe leren wij die eigenlijk?
Doe mee aan ons Taal-Onderzoek!
Wat? Wij willen onderzoeken hoe jouw hersenen een nieuwe taal leren!
Wie? 8 tot 25 jarigen met Nederlands als moedertaal.
Hoe? Tijdens dit onderzoek ga je verschillende computergames spelen en taaltestjes maken op verschillende dagdelen. Daarnaast ga je tweemaal in een hersenscanner zodat wij kunnen meten wat er in je hersenen gebeurt als je een taal leert.
Waar en wanneer? Het onderzoek zal plaatsvinden op verschillende dagdelen op de Radboud Universiteit.
Eerst meer weten? Bekijk de Veelgestelde vragen (FAQ).
Contact:
Email: woordonderzoek@donders.ru.nl
Tel: 06-23 17 52 65
Veelgestelde vragen (FAQ)
1) Wat doet de MRI-scanner eigenlijk?
Door gebruik van een MRI-scanner kunnen we foto’s van je hersenen maken, dit noemen we MRI-scans. Op een MRI-scan zien we de structuur van de hersenen, maar ook welke delen van de hersenen gebruikt worden.
2) Heb ik speciale kleding nodig als ik de scanner in ga?
Nee, je kan met je gewone kleding bij ons langs komen. Let erop dat de kleding aan je bovenlichaam geen metaal bevat (geen metalen versieringen, geen ritsen, geen metalen knopen).
Voor meisjes/vrouwen: Je mag niet met een beugel-bh de scanner in. De meeste sport-bh’s mogen wel, kom daarom het liefst met een sport-bh.
3) Waarom mag ik geen metaal meenemen als ik de scanner in ga?
Een MRI-scanner is eigenlijk een hele grote magneet. Zou je iets van metaal de MRI-scanner mee innemen, dan wordt het meteen aangetrokken. Daarom vragen we je, als je aan een onderzoek meedoet, bijvoorbeeld altijd om je riem en horloge af te doen.
4) Mag ik met een bril in de scanner?
Je kan helaas niet met je bril in de scanner. Maar ook daarvoor hebben we een oplossing, we hebben een speciale MRI-bril die aangepast kan worden naar jouw bril-sterkte. Deze bevat geen metaal en mag mee in de scanner. Zorg ervoor dat je dit goed aangeeft aan een van de onderzoekers voordat je bij ons langskomt, zodat wij de bril kunnen klaarzetten. Draag je naast een bril ook lenzen, dan kun je ook je lenzen in doen. Lenzen geven geen problemen in de MRI-scanner.
5) Waarom mag ik met een beugel niet in de scanner? Mag een draadje wel?
Een beugel is van metaal. Metaal verstoort het signaal van de MRI-scanner, waardoor we geen mooie plaatjes meer van je hersenen kunnen maken. Als er op alle tanden een slotjesbeugel zit, zou de foto één grote zwarte vlek worden. Vaak krijg je na je beugel een draadje om je tanden op hun plek te houden. Dit draadje is vrij dun en daarom kunnen we nog steeds mooie foto’s van je hersenen maken. Goed nieuws dus! Met een draadje mag je wel de scanner in.
6) Waarom maakt een MRI-scanner lawaai?
Heb je ooit met een ouderwetse/niet-digitale fotocamera foto’s gemaakt? Dan ken jij dat zeker. De fotocamera maakt een klik als hij een foto aan het maken is. Het is eigenlijk hetzelfde bij een MRI-scanner. Hij maakt geluiden als hij foto’s aan maken is. Het is zo luid omdat hij heel veel foto’s in een korte tijd maakt.
7) Hoe kan ik me het beste voorbereiden voor de MRI?
Je hoeft je niet speciaal voor te bereiden voor een deelname. Let erop dat je genoeg geslapen hebt en dat je fit bent als je langs komt. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat er geen metaal in je kleding zit en je geen bril draagt (Kijk daarvoor naar vraag 3-4).
8) Hoe is het om in een MRI-scanner te liggen?
Er hebben al heel veel mensen in een MRI-scanner gelegen voor onderzoek, ook hele jonge kinderen en zelfs baby’s. Veel van hen vallen daadwerkelijk in slaap terwijl onderzoekers scans maken van hun hersenen. Wij willen graag dat ook jij heel ontspannen in de MRI-scanner ligt. Daarom zullen we je heel goed voorbereiden op jouw MRI-scan met hulp van een “nep”scanner. Deze ziet er bijna hetzelfde uit als de echte MRI-scanner. Daarmee kunnen we je laten zien hoe het voelt om in een echte MRI-scanner te liggen. Jonge deelnemers starten altijd met de oefenscanner. Als je wilt mag je ook je favoriete knuffel voor een beetje gezelschap in de scanner meenemen (let erop dat er geen metaal in/aan de knuffel zit). Daarnaast heb je altijd wat te doen in de scanner, zo speel je soms spelletjes met een controller of wordt er korte leuke filmpjes afgespeeld.
9) Mogen mijn ouder(s)/vriend(en) meekomen?
Dat is gezellig! Zeker mogen jouw ouders of vrienden meekomen! Als we het onderzoek met de MRI-scanner beginnen, dan kunnen zij wachten in de bezoekers wachtkamer waar gratis koffie/thee/chocolade melk is. Als je een vriend/in hebt die ook graag mee wil doen, dan kunnen jullie ook een gezamenlijke afspraak bij ons maken. Jullie gaan dan om de beurt de scanner in.
10) Kunnen jullie mijn gedachten lezen terwijl ik in de scanner lig?
We krijgen deze vraag wel eens. Dit zou heel leuk zijn, maar helaas: Nee, we kunnen niet jouw gedachten lezen in de MRI-scanner. We kunnen wel zien hoe de structuur van je hersenen eruit ziet. Als je in de scanner een opdracht/spelletje doet kunnen we ook zien welke delen van je hersenen actief zijn. Als je bijvoorbeeld je arm beweegt dan zien we dat dit deel van je hersenen actief is dat de bewegingen van je arm stuurt. En als je een taalspelletje maakt kunnen we zien welke deel van de hersenen je hiervoor gebruikt.
11) Wat doen jullie met mijn data/gegevens?
Jouw data wordt alleen gebruikt voor wetenschappelijke doeleinden en we gaan daar vervolgens heel zorgvuldig mee om. Jij en je ouders kunnen hier meer over lezen in ons informatiepakket dat wij jullie vooraf toesturen. Jouw data wordt geanonimiseerd (namen en persoonlijke gegevens worden verwijderd) en volgens strikte regels binnen het Donders Instituut veilig opgeslagen.